Utstillinger
Beauty box
Smykker som kommenterer skjønnhet og politikk, smykker med humor og lek, demonterte leker som har blitt smykker, og smykker som er alt annet enn forskjønnende! Klassisk håndverk til masseproduserte objekter inngår i smykkene til ARKIVET. ARKIVET kunstnergruppe bestående av fem aktive og godt etablerte smykkekunstnere. Tone Myskja, som de har invitert med i dette utstillingsprosjektet, er kjent for sine romlige videoinstallasjoner, men vil vise stillbilder av videoen Hjerte har to kamre.
Det vi i Norge kaller en beauty box er det de i andre land kaller en vanity case. Tradisjonelt er det en liten koffert, veske eller eske med skjønnhetsprodukter og toalettsaker. Et riktigere norsk navn hadde kanskje vært forfengelighetsboks? I sitt nyeste utstillingsprosjekt BEAUTY BOX, skaper kunstnergruppen ARKIVET et rom for tolkning av både innholdet og beholderen beauty box. Beauty box kan brukes som en beskrivelse av en vakker boks, en beholder for vakre ting, en boks fylt av skjønnhet eller en humoristisk betegnelse for forfengelighet. Vi assosierer gjerne en beauty box til noe som rommer skjønne og personlige hemmeligheter, en liten skattekiste? Men beauty box kan også brukes som en metafor for samtidens skjønnhetsidealer og relasjonen mellom utseende og vellykkethet. Et fokus på utseende som har blitt mer og mer preget av iscenesettelse av seg selv og selvpresentasjon i forbindelse med sosiale medier. Er en beauty box en refleksjon over hva som forventes av oss utseendemessig og hvordan vårt eget selvbilde preges av dette? Hva bringer du med deg i din mentale beauty box?
ARKIVET består av Hilde Dramstad, Elsie-Ann Hochlin, Camilla Luihn, Ella Heidi Sand og Putte H. Dal. Dette er det tredje store utstillingsprosjektet kunstnergruppen ARKIVET initierer. Tidligere har de bl. a stilt ut ved Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Møre og Romsdal kunstsenter og Kraft, Bergen. De har også deltatt med utstillingsprosjekt på Athens Jewelry Week 2017 og 2018, og Jewelry Week Munich.
Tone Myskja: Hjertet har to kamre. En danser er filmet på en svart scene. Scenen er bygd i en skog. Danseren har på seg maske. Videostillbildene er hentet fra videoarbeidet "Hjertet har to kamre”. Bildene tematiserer menneskelige erfaringer knyttet til skogen som et mytisk og fantastisk sted. Og som en struktur eller et nettverk. Det er vakkert, fredelig og trygt. Det er mørkt, ustabilt og i stadig endring. Du kan skjule, gå deg vill og forsvinne i skogen. Maskering har mange kunstneriske, teatralske, religiøse, politiske og sosiale funksjoner. Masker har ofte blitt sett på som legemliggjøring av ånder og forfedre som kommer tilbake til livets verden ved bestemte anledninger.