Utstillinger
Uvilje
Med utstillingen UVILJE presenterer vi to kunstnere som har markert seg klart og tydelig på den norske kunstscenen de siste par årene.
De er unge og de inntar kunstsenteret med følgende statement:
«Jeg vil ikke møte blikket ditt, jeg vil at du lar meg være i fred. Jeg vil gjøre det som gjør meg glad. Jeg vil svette, jeg vil dedikere meg til kunsten. Jeg vil få vondt, vondt som viser når det er på tide å gå hjem og lage mat. Jeg vil. Jeg vil ikke svare fordi jeg kjenner en sterk uvilje, en kvalmende følelse av masende eposter, av blikk som vil meg noe. Som vil ha min tid, min oppmerksomhet, min trøtte kropp. Jeg vil ikke snakke i telefonen. Jeg vil holde på for meg selv i atelieret Jeg vil ikke ta sosialt ansvar. Jeg vil tenke ut ting, smarte ting, dumme ting, morsomme ting. Jeg vil spikke. Jeg vil sparke. Jeg vil ikke vente på tur, håpe det blir meg. Jeg vil ikke se den skeptiske minen, og høre enda flere meninger. Jeg vil ta plass når det passer meg. Jeg vil sove jeg vil sove. Jeg vil ha på klær uten malingsflekker. Jeg vil fikse på neglene med venninna mi.»
Generasjon Y eller WHY generasjonen som de også kalles jobber gjerne mye, men skal helst ha en grunn for å gjøre det. Dette er generasjonen som utfordrer bedriftene med verdispørsmål; Hva er formålet med bedriften? Hva er klimamålene? Hvorfor skal ting gjøres å denne eller annen måte?
Kort om kunstnerne:
Anna Ihle (1984) jobber med tema relatert til arbeidsmoral, arbeidsløshet, motivasjon og latskap. Ihle har i flere år etterstrebet en åtte til fire arbeidsdag, og har bygd om atelieret til et treverksted. Gjennom å hengi seg til arbeidet underkaster hun seg verdier tilknyttet en norsk protestantisk arbeidsmoral og insisterer på verdien av både kontroll, underkastelse og nytelse i arbeidet. Ihle har studert på Konstfack i Stockholm og National Institute of Design, Ahmedabad. Hun har vist arbeider på blant annet Spriten Kunsthall og Fotogalleriet i Norge, og Konsthall C i Sverige. I Stavanger er hun aktiv i styret til visningsrommet Studio17 og er kåret til årets Stavangerkunstner i 2018.
Idun Baltzersen (1987) jobber med tresnitt, gjerne i store formater og trykket på tekstiler. Baltzersens arbeider vokser frem fra en interesse i heltinner, martyrer og ulike visuelle representasjoner knyttet til genus og seksualitet, elsket av kunsthistoriens mannlige mestere igjennom tidene. Mange av de avbildede personene ser bort fra betrakteren, de avviser betrakterens blikk, de er herskere over sine egne narrativer. Baltzersen har studert på Konstfack, Stockholm og Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har tidligere vist arbeider på Akershus Kunstsenter og Bomuldsfabriken Kunsthall i Norge, og Galleri Magnus Karlsson i Sverige.
Utstillingen er støttet av Statens Utstillingsstipend