04.nov. 2024
Intervju med Putte H Dal før utstillingsåpning 23. november
Dal Putteh Verkstedsportrett 2021 Foto PHD

PUTTE H DAL
DET VIDUNDERLIGE - smykker og objekter
23.11 - 22.12.2024

Forhåndsintervju med kunstneren

Du åpner ny separatutstilling med tittelen Det vidunderlige på Vestfold Kunstsenter lørdag 23.november. Hvordan går det med forberedelsene til utstillingen og hva slags arbeider skal du vise?

Jeg skal vise smykker og objekter, alle laget av gjenbruk. Bruktbutikker er der jeg finner materialer. Det er veldig mange avgjørelser i innspurten, hvordan skal utstillingen monteres i utstillingsrommet – hvilke grep? Jeg besøkte utstillingsrommet tidlig i oktober med ulike løsninger for montering av smykkene. Hvordan vil jeg at de skal forstås, hvordan skal utstillingen oppleves? Nå er jeg i innspurten til separatutstillingen, og det er mye nerver. Jeg har jobbet med utstillingen i over et år, det er mye arbeid og mange valg underveis.

Hva preger din produksjon? (Om kunstnerskap)

Jakten på det glemte, det ubetydelige, det ødelagte, det gjenkjennelige, det sjeldne og uventede er ofte utgangspunkt for nye verk, og en stadig fornybar kilde til inspirasjon. Ødelagte maskiner skrus fra hverandre, gjenstander bearbeides og smykkene komponeres av mange ulike materialer og gjenstander. Hvordan kjennes kaldt mot varmt, metall sammen med tre? Overflater og overganger mellom delene er viktige, bakside og forside. Den kunstneriske metoden er å se potensialet i det allerede eksisterende.

Smykkene mine kommenterer og belyser menneskelige livserfaringer og strukturelle aspekter ved samfunnet vårt. Ideene til verkene kan komme fra radioprogrammer, filmer, serier, samtaler, observasjoner og bøker. Sosialantropologi, geografi, politikk og statistikk er emner jeg oppsøker.

Arbeidene i utstillingen er refleksjoner over hva vi opphøyer, hva vi tar for gitt og hva vi kanskje undervurderer tjener av. Hva er prisen på f.eks matjord i dag? Verket «Vokter» er en kommentar til dette. Flere av de nyere verkene er spesielt inspirert av boken «Finger'n i jorda» av Arne Grønlund og Erik Joner. «Beredskap», som er under arbeid, er en mini søster, som hinter mot viktigheten av å ha nødproviant, som vann.

Hvordan går du til verks når du starter arbeidet med et prosjekt/ et verk?

Det er litt ulik metode for verk og prosjekt. I forhold til prosjekt eller utstilling så bruker jeg lang tid på å tenke hva jeg vil si, hva skal være en overordnet tematikk? For hvert verk er det litt mer tilfeldig inspirasjon på objekter jeg finner, eller jeg har en ide, og så må jeg finne gjenstander som passerer. Alle prosjekter/ utstillinger er en prosess, så tematikken og arbeidet kan ta andre retninger enn jeg opprinnelig så for meg. Livet skjer, andre nyheter og flere bøker har blitt lest, og fokuset flytter seg.

Er det noen kunstnere, forfattere eller teoretikere du lar deg inspirere av?

Jeg er i all hovedsak inspirert av radioprogrammer, filmer og serier, samtaler, observasjoner og bøker. Sosialantropologi, geografi, politikk og statistikk er gjerne emner jeg oppsøker.
Til denne utstillingen har jeg vært spesielt inspirert av boken boken «Finger'n i jorda» av Arne Grønlund og Erik Joner.

Motta siste nytt!
Vi sender deg nyheter om utstillinger, kunstnersamtaler, eventer. Vi sender ut nyhetsbrev kun en gang i måneden og du kan enkelt melde deg av når som helst.